Kawa najwyższej jakości czyli kawa speciality w akcji. Dlaczego warto wybierać kawę speciality?

Kawa Speciality różni się od przeciętnej kawy, ponieważ jest produkowana z wysokiej jakości ziaren, przetwarzana ze starannością i palona w idealnej temperaturze dla najlepszego smaku. Łatwo wyczujesz różnicę w filiżance Speciality Coffee i uważamy, że każdy powinien jej spróbować! Kawa speciality to najwyższej klasy napój, towar luksusowy, tworzony przy użyciu wyłącznie najwyższej jakości ziaren i podstawowych, tradycyjnych metod palenia i parzenia. Kawa speciality smakuje niesamowicie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi. Jest wytwarzana z ziaren, które są uprawiane w określonych regionach w specjalnych warunkach, aby uzyskać wyraźny smak, którego nie można odtworzyć za pomocą żadnego innego ziarna. Jest wiele powodów, dla których warto pić kawę specialty. Oprócz świeższego i bardziej wyrazistego smaku, istnieje większa różnorodność, a także szeroki wybór różnych opakowań i cen, aby zaspokoić każde potrzeby. Ponadto, kupując kawę rzemieślniczą, wspieramy konkretnych bohaterów branży – drobnych rolników, którzy produkują wysokiej jakości i zrównoważone produkty!

Zalety kawy speciality – intensywny smak kawy speciality

Żyjemy w świecie natychmiastowej gratyfikacji: chcemy, dostajemy – i to szybko. Dlatego właśnie kawa specialty jest rzadkością, a kawa rzemieślnicza – pochodząca od małych producentów i palarni, którzy poświęcają mnóstwo czasu na przygotowanie produktu – jest tak wyjątkowa.

Wyrażenie „Speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. O tym, czy dana kawa może być zaliczona do segmentu specialty decyduje punktacja SCA. SCA to Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenie Kaw Specialty

W kawie speciality nie chodzi o konkretny rodzaj ziaren. Chodzi raczej o to, jak ziarna są przygotowywane i jak wiele uwagi poświęca się produkcji doskonałej filiżanki. Prawdziwa kawa speciality jest zbierana ręcznie, starannie przetwarzana i palona na małą skalę. W wyniku tego procesu uzyskuje s kawę wyższej jakości, ponieważ każde ziarno jest traktowane niemal  indywidualnie w celu uzyskania jak najlepszego smaku. Kawa speciality jest uprawiana, palona i dystrybuowana na mniejszą skalę niż kawa zwykła. Kawy specialty charakteryzują się wyższą jakością niż kawy zwykłe, a także charakterystycznym smakiem. Kluczowe czynniki wyróżniające kawę specialty to sposób pozyskiwania jej z ziaren, sposób parzenia oraz wygląd (zarówno na sucho, jak i na mokro). Czysty i wyjątkowy smak – w kawie specialty dominuje słodki smak, tak czysty i pełny, że nie trzeba jej słodzić.

Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, gładkiej konsystencji i wysokiej jakości, kawa speciality stała się pożądanym napojem na całym świecie.

Kawa speciality do alternatywnych metod parzenia – bogaty i naturalny smak kawy speciality

Kawa specialty wyróżnia się charakterystycznym smakiem, aromatem i wyglądem. Ziarna powinny miećw miarę jednolity kolor i być czyste, bez śladów uszkodzeń przez szkodniki czy grzyby. Wszelkie nieprzyjemne nuty, takie jak spalona guma czy słaby aromat, obniżają wartość produktu, ale efekty te mogą być trudne do wykrycia, jeśli kupujący nie znają różnych rodzajów kawy.

Zalet kawy specialty jest wiele, ale najbardziej zauważalną różnicą jest smak – kawy specialty mają krótszy termin przydatności do spożycia (ok. 6-9 miesięcy), przechowywane są w specjalnych torebkach, które chronią przed światłem i wilgocią. Kupując kawę rzemieślniczą, otrzymujemy świeżo zebrane i wypalone ziarna. Niezrównana świeżość ziaren sprawi, że za każdym razem będziemy wracać po więcej!

Różnica między kawą specialty a „zwykłą” kawą polega na pochodzeniu, metodach obróbki i smaku uzyskanym w wyniku bardziej złożonego procesu palenia. Uprawa i zbiory ziaren są starannie regulowane przez plantatorów zgodnie z ich harmonogramem, tak aby były one zbierane w szczytowym momencie świeżości.

Każdego dnia kawa speciality jest parzona z sercem i pasją. Jest prosta, szczera i czysta. Ta różnica tkwi w smakach – proces palenia pozwala uwolnić subtelniejsze smaki i aromaty niż w przypadku zwykłych ziaren kawy. Z jednym łykiem tych świeżo palonych ziaren wyczujemy nuty najlepszej kawy. Możemy wyczuć takie smaki jak choćby mleczna czekolada, prażone orzechy, prażone migdały czy inne nuty kwiatowe lub owocowe. 

Branża kaw specialty rozwija się bardzo szybko i będzie się rozwijać nadal. Obecnie kawy speciality są produkowane przez niezależne palarnie, które w przeciwieństwie do większych sieci i franczyz mogą sobie pozwolić na zakup najlepszych ziaren z całego świata i wypalanie ich do perfekcji. Rezultat? Kawy, które smakują lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. Dlaczego warto pić kawę specialty? Bo po prostu warto!

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem internetowym https://coffeelove.pl oferującym kawy, herbaty, ekspresy do kawy i wiele więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *